Pravo na porođajno odsustvo u slučaju gubitka djeteta

 

Član 66.

 

Ako žena rodi mrtvo dijete ili ako dijete umre prije isteka porođajnog odsustva, ima pravo da produži porođajno odsustvo za onoliko vremena koliko je, prema nalazu ovlaštenog ljekara, potrebno da se oporavi od porođaja i psihičkog stanja prouzrokovanog gubitkom djeteta, a najmanje 45 dana od porođaja odnosno od smrti djeteta, za koje vrijeme joj pripadaju sva prava po osnovu porođajnog odsustva.

 

_________________

 

 

Ovom odredbom predviđena je zaštita radnice u slučaju gubitka djeteta.

 

Ukoliko žena rodi mrtvo dijete ili ako dijete umre prije isteka porođajnog odsustva, ima pravo da produži porođajno odsustvo za onoliko vremena koliko je, prema nalazu ovlaštenog ljekara, potrebno da se oporavi od porođaja i psihičkog stanja prouzrokovanog gubitkom djeteta.

 

Ako nastupe ovi slučajevi porođajno odsustvo će se produžiti za najmanje 45 dana od porođaja odnosno od smrti djeteta, za koje vrijeme radnici pripadaju sva prava po osnovu porođajnog odsustva.

 

S tim u vezi ukoliko je radnici potrebno duže vrijeme od 45 dana da se oporavi od porođaja i psihičkog stanja prouzrokovanog gubitkom djeteta porođajno odsustvo će se produžiti za onoliko vremena koliko je, prema nalazu ovlaštenog ljekara, potrebno.