13.11.2020
Turska u ovoj godini privukla 3,9 milijardi dolara direktnih stranih investicija
Blizu 3,2 milijarde dolara od ovog iznosa investirano je u sektor usluga, a potom slijedi sektor industrije sa 764 miliona dolara
Od januara do augusta ove godine direktne strane investicije u Turskoj iznosile su oko 3,9 milijardi dolara, saopćilo je Ministarstvo trgovine Turske.

Blizu 3,2 milijarde dolara od ovog iznosa investirano je u sektor usluga, a potom slijedi sektor industrije sa 764 miliona dolara.

Italija je u tom periodu sa 966 miliona dolara ostvarila najveći priliv stranih direktnih investicija, a potom slijede Sjedinjene Američke Države (SAD) sa 745 miliona dolara.

Na listi najvećih stranih investitora u Turskoj našli su se i Velika Britanija sa 439 miliona dolara, Holandija 354 miliona, Luksemburg 231 milion, Njemačka 229 miliona, Irska 149 miliona i Norveška sa 104 miliona dolara.

U periodu 1984-2002. direktne strane investicije u Turskoj iznosile su 14,6 milijardi dolara, dok su u periodu od 2003. do 2019. godine – period vladavine Stranke pravde i razvoja (AK Parti) – iznosile 217,5 milijardi američkih dolara.

Priliv stranih direktnih investicija u Tursku ovog augusta, međutim, iznosio je 536 miliona dolara, što je 266 miliona manje nego u istom mjesecu prošle godine.

S druge strane, strana ulaganja turskih investitora prošle godine iznosila su nešto više od 2,9 milijardi dolara, odnosno ukupno 45,6 milijardi dolara od 2003. do 2019. godine.

Direktne investicije turskih kompanija u inostranstvu u augustu porasle su za 14,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dostigavši 162 miliona dolara.

Erdogan: U vremenu smo kada nije dovoljno promijeniti brzinu, već treba promijeniti i vozilo
Erdogan je obraćajući se na sastanku ekonomskog vijeća Unije privrednih komora i berzi Republike Turske (TOBB) u Ankari kazao kako Turska ulazi u fazu procvata.
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je kako se njegova zemlja treba snažnije fokusirati na proizvodnju, investicije, zapošljavanje i izvoz.
Erdogan je obraćajući se na sastanku ekonomskog vijeća Unije privrednih komora i berzi Republike Turske (TOBB) u Ankari kazao kako Turska ulazi u fazu procvata.
Poručio je kako će vlasti nastaviti održavati fiskalnu disciplinu uz pristup orijentisan na zapošljavanje i rast.
Predsjednik Turske vjeruje kako će ta zemlja treći kvartal završiti sa snažnim ekonomskim rastom zahvaljujući vodećim podacima za septembar.
”Sada je pred nama jedan novi period. Sada se trebamo snažnije fokusirati na proizvodnju, investicije, zapošljavanje i izvoz. U vremenu smo kada nije dovoljno promijeniti brzinu, već treba promijeniti i vozilo. Odlučni smo učiniti sve da se to postigne“, rekao je Erdogan.
Ističući kako finansijska stabilnost i stabilnost cijena moraju biti istovremeno osigurane, Erdogan je naveo kako će smanjenje stope inflacije na jednocifrenu biti prioritet.
”Naš najvažniji prioritet je borba protiv inflacije. Naš cilj je što prije doći do jednocifrenog broja kada je riječ o inflaciji. Naša zemlja ostavlja iza sebe razdoblje priprema i sada ulazi u eru procvata“, rekao je Erdogan.
Dodao je kako vjeruje da će godinu završiti pozitivnim rastom uprkos trenutnim izazovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa.
Osvrnuo se i na kamate ukazavši na značaj poboljšanja investicijske klime.
”Ne bismo smjeli dopustiti da investitori budu slomljeni visokim kamatama”, rekao je Erdogan.